50 dkg lábszárhús, 10 dkg füstölt szalonna, 1 fej hagyma, 1,5 dkg só, törött bors, 2 dl fehér bor, pirospaprika.
A húst 4—5 cm hosszú, 1 cm széles és vastag csíkokra vágjuk fel. A füstölt szalonnát a kés tompa felével kaparással megtisztítjuk, egyenletes kockára felvágjuk, és lábasban,…
25 dkg sárgaborsó, I szál sárgarépa, zeller, 50 dkg füstölthús, 10 füstölt kolbász,vaj, liszt, majoránna, só.
A borsót, a sárgarépát és a zellert kevés vízben megfőzzük, átpasszírozzuk. Közben a füstölt húst puhára főzzük, és 2 cm-es darabokra vágjuk. A passzírozott sárgaborsót feltöltjük…
1 kg fris zöldborsó, cukor, 2 húsleveskocka, olaj, 1 evőkanál liszt, só, őrölt bors, pirospaprika, ételízesítő, 1 db tojás, búzadara.
A grízgaluskához a tojást villával felverjük, és annyi búzadarát keverünk hozzá, hogy híg, galuska sűrűségű legyen a massza, közben kevés ételízesítővel…
A borsmenta jellegzetes illatú, enyhén csípős ízű és hűsítő' hatású növény. Már néhány levél is pikáns ízt ad az ételnek. Egyedülálló ízének köszönhetően a konyhákban igencsak népszerű. Más fűszerekkel is keverhetjük (kakukkfűvel, majoránnával stb.), így tovább fokozhatjuk hatását.…
Aromája miatt általánosan elterjedt növény. Elsősorban a borsot helyettesíthetjük vele. Minden olyan étel ízesítésére felhasználhatjuk, mely borssal készüL Enyhe fűszer, diétások számára kitűnő.
Levelét és virágos hajtásét nyersen vagy megszór ríva használhatjuk. Erős aromája miatt csak…
A legismertebb fűszer az egész világon. Trópusokon őshonos cserje.
A bors erősen csípős fűszer, ezért csak mértékkel használjuk. Egészben, finomra őrölve vagy durván darálva fűszerezhetünk vele. Az édességeket kivéve a bors minden ételhez adható. A sötétebb ételeknél az erősebb fekete borsot,…
1 db pulykamell,10 dkg sonka, 10 dkg sajt, 1 db tojás, 1 db alma, liszt, petrezselyem zöldje, 3 dl fehér bor, só, bors, zsír.
A kicsontozott pulykamellet négy szeletre vágjuk, húsverővel kissé ellapítjuk, megsózzuk. A töltelékhez a sonkát apróra vágjuk, a meghámozott almát lereszeljük,…