40 dkg édestök (sütőtök), 20 dkg fiatal karalábé, 20 dkg savanyúalma, 1 fej pirossaláta, olívaolaj, 1 db citrom, só, fehérbors, cukor, 2 dl tejföl.
A tököt és a karalábét megtisztítjuk, és külön-külön forrásban lévő', sóval, cukorral ízesített vízben mintegy 5 percig főzzük. Ezután leszűrjük…
Ételeink egy részét édesítenünk kell. Korábban a fő édesítő n k a méz volt. A cukornád, illetve a répa elterjedésével új édesítőszer született, a cukor.
Mindig a szájunk íze szerint édesítsünk, és kerüljük a túlzást, az agyoncukrozást, mert az ételek elvesztik eredeti jellegüket. Mértékét…
1,5 kg ponty, egy szál sárgarépa, 1 db gyökér, 2 fej vöröshagyma, petrezselyemzöld, 3 db krumpli, sö, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 5 dkg zsír, 2 dl tejföl, pirospaprika.
A megtisztított pontyot kifilézzük, a halhúst és a belsőséget félretesszük A tiszta vegyes zöldséget vékony karikákra…
80 dkg marhahús, 1 fej vöröshagyma, 8 dkg füstölt szalonna, 15 dkg debreceni, 3 db zöldpaprika, 2 db paradicsom, 1 gerezd fokhagym a, só,pirospaprika, zsír, 2 dl vörös bor.
A húst kis darabokra felszeleteljük A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, és kevés zsírban üvegesre pirítjuk.…
1 kg bőrös csülök, 2 babérlevél, 10 szem bors, 2 dl fehér bor, 2 dkg vaj, 2 dkg liszt, 4 dl tej, 1 dl tejföl, 5 db ecetes uborka, egy kevés tárkonyos ecet, só, törött bors.
A csülök bőrét nagy kockákban bevagdossuk, és egy éjszakán át hideg vízben áztatjuk. Másnap a babérlevéllel és a borssal…
1 szál p óréhagyma, 4 db tojás, 1 dl fehérbor, mustár, só, bors, étolaj, metélőhagyma, 1 db paradicsom.
A póréhagymát megtisztítjuk, 2 centis darabokra vágjuk. Ha túl vastag, akkor hosszában is elvágjuk és lobogó, enyhén sós vízben pár percig főzzük, majd leszűrjük. Közben elkészítjük a…