1 kg birkacomb, 20 dkg szalonna, zsír, só, bors, 1 fej hagyma, vörös borral, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom.
A húst jól mossuk meg, verjük ki és ecetes vízzel forrázzuk le, majd spékeljük meg szalonnával meg fokhagymával, sózzuk, szórjuk meg borssal. Egy-két órára hidegre tegyük. Végül…
A meleg mártások alapja a besamel mártás (tejmártás). 5 dkg vaj, 3 dl tej, liszt, só, bors, 5 dl húsleves, 5 dl tejszín, apró hagyma.
Azonos mennyiségű vajból és lisztből világos (nem pirított) rántást készítünk. A lisztet a vajban inkább csak átforrósítjuk, állandó keverés mellett…
3 fej vöröshagyma, egy liter világos sör, 10 dkg liszt, 2 liter húsleves, 4 db cukkini, 15 dkg krumpli, 3 db paradicsom, 1 db zöldpaprika, sáfrány, só, bors.
A zsírban üvegesre pirítjuk a vékonyan felkarikázott vöröshagymát, megszórjuk a liszttel, lassan felöntjük sörrel és a húslevessel, jól…
1 kg sovány oldalas, 20 dkg apró szemű vöröshagyma, 2 banán, 10 szem datolya, 2 dl húsleves, olaj és paradicsompüré, só, bors, őrölt kömény, cur- rypor, 1 csokor petrezselyem, kókuszreszelék, konyak.
A húsról a zsiradékot lefejtve, apróra daraboljuk és kiolvasztjuk. Az oldalast a csont…
1 db csirke,10 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 2 dl fehérbor, bors, szerecsendió, zsemlemorzsa, vaj, só.
A csirkét megtisztítjuk, megmossuk, félbevágjuk és szalonnával spékeljük. Egy serpenyőt vékony szalonnával kirakjuk, felkarikázott hagymát teszünk rá, majd a csirkét…
2 kg ponty, 2 fej vöröshagyma, 2 b zöldpaprika, 2 db paradicsom, 1 db krumpli, pirospaprika, liszt, tojás, só. 0,5 dl vörös bor.
A megtisztított pontyot filézzük, bevagdossuk, a filéket ujjnyi szeletekre vágjuk, megsózzuk. A megtisztított hagymát apróra vágjuk, bográcsba tesszük, és kevés zsíron…
A virágfejeket elsősorban párolva vagy sós vízben megfőzve fogyaszthatjuk. Különféle mártásokkal tálaljuk. Az íz hatását citromlével vagy ecettel fokozhatjuk.
Ha pároljuk, elég csak a virág külső leveleit eltávolítani, majd a fejet kézzel tépjük leveleire. Húshoz köretként melegen adjuk. Ha…