50 dkg marhahús, 1 db tojás, 1 zeller, 2 evőkanál paradicsompüré, 2 szál sárgarépa, 1 szál gyökér, 1 db karalábé, 3 dkg gomba, 2 fej vöröshagyma, bors, só,gyömbér.
Az erőleves majdnem úgy készül, mint a marhahúsleves, annyiban tér el, hogy a sovány marhahúst meg kell darálni, a paradicsompürével és tojás fehérjével el kell keverni, a főzése pedig hosszadalmas.
A darált marhahúst egy tojásfehérjével és egy kevés paradicsompürével jól elkeverjük, hozzáadjuk az apróra szeletelt zöldségeket, ráöntünk két liter hideg vizet, megsózzuk, fűszerezzük Ízlés szerint (bors, gyömbér), és feltesszük forrni állandóan kevergetve.
Ha a lé már felforrt, lassú tűzön egyenletesen főzzük 3- 4 hosszat. Főzés közben szedjük le a zsírját, de a levest ne keverjük fel, majd vegyük le a tűzhelyről, és 10 percig hagyjuk leülepedni, majd óvatosan szűrjük át tiszta edénybe, hogy aranysárga, átlátszó legyen. Ha zsírcseppek úszkálnak a leves tetején, papírszalvétával távolítsuk el.
Ha a leves zavaros, a langyos levesbe keverjünk egy felvert tojáshabot, és addig forraljuk, amíg a leves tiszta nem lesz. A keletkezett szürkés habot távolítsuk el, és újból szűrjük le. Csészében tálaljuk!