30 dkg kel, 8 dkg liszt, 1 db tojás, 1 dl tej, 2 dl húsleves, 1 db paradicsom, 1 db paprika, bors, köménymag, szerecsendió-virág, babérlevél, szegfűszeg, olaj.
Az elszózsi erőleves nagyon eltér a magyartól. Csak az alapja a húsleves.Egyébként kelből és sűrű palacsintatésztóból készül. A kelfejeket sós vízben nem túl puhára főzzük, lecsepegtetjük, majd leveleire szedve egyenként szorosan összegöngyöljük. A lisztből a tojással, tejjel és sóval sűrű palacsintatésztát keverünk, a kelgöngyölegeket belemartjuk, és bő zsírban] kisütjük. Közben az előre elkészített húslevest, a paradicsomot, a zöldpaprikát és a fűszereket 2o percig forraljuk, majd leszűrjük.
A kelgöngyölegeket laskára vágjuk, és a forró levesbe téve tálaljuk.